Vrije dagen foto's

In onze hele trip van 23 dagen hadden we verschillende dagen die we vrij mochten invullen. Er werden al gauw groepjes gemaakt met mensen die een bepaalde streek of plaats wilden bezoek. In overleg met de geen die dan mee gingen werd besloten hoe we de trip dan maakte en hoe lang we weg bleven. Er zijn natuurlijk veel plaatsen die in Suriname bezocht kunnen worden, maar onze uitstapjes zijn bedoeld voor een dag.

Ik heb me aangesloten bij de groep die naar Nieuw Amsterdam ging en onderweg nog wat andere plaatsen zou bezoeken, zoals bezoek aan de koffie plantage Peperpot met park. Ook willen we bij de Mariénburg plantage langs waar vroeger de rum gemaakt werd.

 

Met ongeveer 16 mensen gingen we in één busje richting Nieuw Amsterdam via de grote  Wydenbosch brug over de Suriname rivier naar Meerzorg door over asfaltweg naar de kust aan de Atlantische Oceaan.

 

 

Net over de grote brug bij binnen rijden Meerzorg streek een kleine markt (Restaurant/Bar) waar alle soorten tropische vruchten waren uitgestald.

 

Voor dat we bij Nieuw Amsterdam kwamen zijn we eerst naar de Peperpot Park gereden, er waren verhalen dat dit wel een leuk uitstapje kon zijn. Helaas liep het op en fiasco uit, we werden bij een hek staande gehouden en moesten intree betalen. We kregen geen gids mee, en het park was nog in opbouw, zo we zijn door gereden naar de plantage, maar daar troffen we ook geen mensen aan en alles was in ver vervallen staat. 

Nieuw Amsterdam aan de monding van de Suriname/Commewijne rivier en de Atlantische Oceaan is gebouwd als een verdediging fort voor het verdedigen van vloot aanvallen. Gebouw rondom 1734 – 1747 in een vijfhoek opstelling met bastionpunten. Vanaf 1873 was het een gevangenis voor zware criminelen, met werkruimtes en land wat bewerkt moest worden. Rondom het fort kwamen steeds meer mensen wonen voornamelijk Javanen en Hindoestanen. Sinds 1982 is het een museum waar veel van de oude dingen die in die tijd gebruikt werden behouden zijn gebleven.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Links een oude draagstoel, die gebruikt werden door de kolonialisten als deze de plantage werkers moesten toespreken en voor naar belangrijke toespraken te gaan. Rechts een flens-machine voor het bewerken van dun plaatstaal of zink en koper om hier een rand op te zetten, B.V. emmers, afpasbekkers maar ook voor regengoten.

 

 

 

Hand waterpompen en de gevangenis.

 

Mariënburg is een voormalige suikerplantage, -fabriek en kampong, gelegen in het Surinaamse district Commewijne.
Mariënburg is in 1745 als suikerplantage gesticht door Maria de la Jaille. Na diverse malen van eigenaar te zijn verwisseld, werd de plantage in de 19e eeuw een koffieplantage. In 1880 werd de plantage, die destijds verlaten was, gekocht door de Nederlandsche Handel-Maatschappij (NHM). De NHM wilde hier een centrale suikerfabriek vestigen die het suikerriet van de omliggende plantages moest verwerken. Voor de aanvoer van het suikerriet werd een twaalf kilometer lange spoorweg aangelegd, de eerste spoorverbinding in Suriname. Op 23 oktober 1882 werd de suikerfabriek geopend.
De suikerfabriek produceerde naast rietsuiker ook rum en beschikte vanaf 1957 over een raffinaderij waarmee kristalsuiker kon worden geproduceerd. In 1964 werd de fabriek verkocht aan de N.V. Rubber Cultuur Maatschappij Amsterdam. Mariënburg leverde onder andere melasse aan Suriname Alcoholic Beverages (SAB) dat hieruit Mariënburg Rum produceerde.
De fabriek is in 1986 gesloten. Het fabrieksterrein en de fabriekshallen zijn nu een trekpleister voor toeristen ondanks de vervallen staat waarin het geheel zich bevindt. Tot de sluiting was Mariënburg een overheidsbedrijf en wettelijk zijn de ex-arbeiders nooit ontslagen. Zij leven onder armoedige omstandigheden in de krotten van de voormalige arbeiderswoningen.

Ook hebben we met de groep een bezoek gebracht aan de PARBO fabriek (PARBO is een bier), maar helaas mochten we niets in de fabriek fotograferen.

 

Het recept voor Parbo Bier is oorspronkelijk uitgevonden door twee Zeeuwse broers

De Surinaamse Brouwerij N.V. ontstond in 1954. De grondleggers van de onderneming waren de gebroeders Piet en Arthur Dumoleijn. De bouw vond plaats in samenwerking met de Amstel Brouwerij uit Nederland. Op 28 oktober 1955 werd de Surinaamse Brouwerij geopend door prins Bernard. In dat jaar werd ook het eerste Parbo Bier gebrouwen. . De basis van Parbo bier bestaat uit lichtgekleurde mout dat deels wordt aangevuld met speciaal geteelde rijst, water en hop.

Parbo Bier is een Surinaamse brouwerij die voorheen deel uitmaakte van Amstel, maar sinds de fusie in 1968 een dochteronderneming van Heineken is.

 

 

 

 

 

 

 

 

Even weer op de basis plek, Residence Inn Hotel (Tris Hotel) te Paramaribo, waar het goed vertoeven is, er waren wat leguanen en een vogeltje vlak bij mijn kamer.